Vladimír Slezáček
Tyršova 196
Brankovice 683 32
728 255 116
ilustrace

O medu

Med je produktem včel. Včely sbírají nektar z květů nebo medovici ze živých částí rostlin. Tyto šťávy přetvářejí a kombinují se svými specifickými látkami. Takto získaný produkt uskladňují a nechávají zrát v plástech.

Med je potravina přírodního sacharidového charakteru. Kromě jednoduchých cukrů obsahuje minerální látky, vitaminy, aromatické látky a také bílkoviny, tuky a celou řadu jiných látek. Podle původu místa a doby sběru lze velmi zhruba med rozdělit na med květový a medovicový.

ilustrace

Květový med

Květový med je směsí nektaru různých rostlin, ale může být i jednodruhový (řepkový, akátový, lipový), většinou má světlejší barvu, je snadno stravitelný díky většímu obsahu glukózyfruktózy. Jednoduché cukry slouží jako okamžitý zdroj ztracené energie. Květový med má vyšší obsah bílkovin, je tedy výhodný tam, kde je zapotřebí jejich vysokého příjmu. Květový med je tedy vhodný pro děti, pacienty po těžkých operacích nebo úrazech - všude tam, kde je nutnost rychlé obnovy tkání, je také lépe stravitelný a nezatěžuje tolik zažívací trakt

ilustrace

Medovicový med

Medovicový med, často označovaný jako lesní, pochází z medovice lesních stromů, je zpravidla tmavší, což způsobují rostlinná barviva obsažená v míze dřevin. Medovicový med obsahuje větší množství minerálních látek a stopových prvků a  je vhodný pro lidi s vleklým nebo akutním onemocněním dýchacích cest. Pro nízký obsah bílkovin je medovicový med velice vhodný pro pacienty s onemocněním ledvin.

ilustrace

Krystalizace medu

Tuhnutí neboli krystalizace medu je přirozeným projeven jeho zrání. Zkrystalizovaný med si uchovává všechny svoje vlastnosti a cenné látky. Každý neporušený, kvalitní a správně ošetřený med vždy krystalizuje. Záleží pouze na vzájemném poměru jednoduchých cukrů, za jak dlouho se tak stane.

Květový med:

- krystalizace je způsobena většinou vyšším obsahem glukózy, která má specifické vlastnosti vytvářet krystaly
- tuhne často již za několik týdnů po vytočení

Medovicový med:

- vyšší obsah fruktózy a dextrinů způsobují zachování tekutého stavu po delší dobu - ztuhne až za několik měsíců

ilustrace

Rozehřátí zkrystalizovaného medu

- lze docílit jeho šetrným ohřevem

Otevřenou sklenici ponoříme do vodní lázně o teplotě nejvýše 45°C. Při přehřátí medu dochází k nevratnému poškození enzymů a mnoha na teplo citlivých látek, čímž dochází i k vážnému znehodnocení medu. Z medu se tím stane pouhý roztok cukrů zbavených svých diabetických a léčivých účinků.

ilustrace

Uskladnění medu

Vysoký obsah cukrů v produktu má konzervační účinky. Med je vhodné uchovávat v suchu a temnu při teplotách od 5°C do 20°C. Med by neměl být vystaven mrazu ani vysokým teplotám. Nádoba by měla být skleněná nebo keramická a uzavřená, neboť med rád přijímá pachy a vlhkost z okolí.